9 krokov ako dôkladne vyčistiť mastnú a problematickú pleť

Pravidelné čistenie pleti je veľmi dôležité, najmä ak máte mastnú a problematickú pleť. Práve tento typ pleti sa často vyznačuje rozšírenými a upchatými pórmi, či čiernymi bodkami. Vďaka správnej starostlivosti je však možné ich výskyt minimalizovať. Pravidelná návšteva kozmetičky môže byť drahá, preto odporúčam vyskúšať tento jednoduchý postup ako si dopriať hĺbkové vyčistenie pleti aj doma.

Toto čistenie odporúčam vykonávať raz za týždeň, ak si ale naň neviete nájsť čas tak často, vykonávajte ho aspoň raz do mesiaca. Priznávam, že aj ja som v tomto trochu lenivá a každý týždeň si na to určite nespomeniem :)

Pri postupe sa riaďte vlastnými skúsenosťami s pleťou, tento postup mám odskúšaný na svojej vlastnej pleti a pre mňa funguje, je však možné že si ho budete musieť upraviť podľa požiadaviek vašej pleti. Moja pleť je mastná a problematická, avšak už našťastie nemám aktívne akné, ani nie je príliš citlivá.

1.krok - vyčistenie pleti

Pokiaľ máte makeup je potrebné ho úplne odlíčiť. Pokiaľ nalíčená nie ste, vyčistite pleť bežným spôsobom, či už mliekom, alebo čistiacim gélom. Alebo si môžete vyrobiť vlastný čistič pleti.

2. krok – rozpustenie usadených nečistôt

V tomto kroku budete potrebovať hydrofilný alebo obyčajný olej – ja som použila kokosový. V prípade, že aj na bežné čistenie pleti používate odličovací olej, môžete prvé dva kroky spojiť do jedného.

Olej naneste na suchú pleť a masírujte niekoľko minút. Venujte sa najmä T-zóne, resp. miestam, kde máte najviac zanesené póry. Olej pomôže rozpustiť v póroch usadené nečistoty.

Následne olej zmyte z tváre pomocou navlhčeného uteráka alebo kozmetických tampónov. Ak máte pocit, že je vaša tvár stále trochu mastná, použite papierové vreckovky na odsatie prebytočného oleja.

3. krok – exfoliácia

Pravidelná exfoliácia je veľmi dôležitá pre uvoľnenie pórov a odstránenie odumretej pokožky, ktorá môže upchávať póry. Môžete použiť váš obľúbený píling (my vám odporúčame skúsiť jemný exfoliačný píling z rady Duetus alebo píling na zníženie produkcie mazu z rady Vianek) . Ak však nemáte žiaden píling po ruke – vyrobte si ho! :)

Stačí zmiešať čajovú lyžičku medu a s čajovou lyžičkou sódy bikarbóny. Naneste na jemne navlhčenú pleť a masírujte krúživými pohybmi.

Ja rada používam aj píling z hnedého cukru a kokosového oleja, keď som lenivá tak siahnem po nejakom pílingu :) Ak máte zapálené akné alebo veľmi citlivú pokožku, tak sa pílingu na týchto miestach vyhnite.

Domáci pleťový píling z medu a sódy bikarbóny

Domáci pleťový píling

4. krok - naparovanie

Naparovanie je výborným prostriedkom na prečistenie a osvieženie pleti. Nechajte vodu zovrieť - ak sa vám para zdá príliš horúca, počkajte pár minút než sa začnete naparovať ;)

Do vody môžete pridať bylinky alebo esenciálne oleje. Pre mastnú pleť je vhodné pridať napríklad žihľavu, šalviu, mätu, medovku, kamilky, či rozmarín.

Ak sa rozhodnete pre esenciálne oleje, postačia 1-2 kvapky, avšak nepridávajte ich do čerstvo zovretej vody, pretože pri tak vysokej teplote by sa príliš rýchlo vyparili. Môžete vyskúšať pridať napríklad bergamotový, ylang ylang, čajovníkový, rozmarínový, šalviový, cédrový olej či olej z materinej dúšky.

Ja som zvolila kombináciu sušenej žihľavy a 2 kvapiek bergamotového oleja. Cez hlavu si dajte uterák a naparujte sa približne 10 minút pleť. Naparovaniu sa vyhnite ak máte problém s rozšírenými žilkami na tvári, problémy so srdcom, ekzém, či ružovku.

Naparovanie - žihľava a éterický olej bergamot 

Naparovanie – žihľava a éterický olej bergamot

5. krok - hĺbkovo čistiaca maska

Mojím favoritom je jednoznačne bentonitový íl! Z pleti vyťahuje všetky nečistoty a toxíny, takže je výborným pomocníkom pri čistení pórov. Odporúčam ho používať aspoň 1-krát do týždňa, ideálne 2-krát.

Zmiešajte 2 kopcovité čajové lyžičky s rovnakým množstvom jablčného octu. Ak máte citlivejšiu pleť zmiešajte ho s inou tekutinou v pomere 1:1 - môžete pridať vašu obľúbenú kvetinovú vodu, či bylinkový čaj - žihľavový, rooibos, či zelený :).

Ak použijete ocot, môžu vás z jeho výparov trochu štípať oči (a nos :D ), takže je dobré ak si ľahnete a zatvoríte oči. Do masky môžete tiež pridať esenciálne oleje, či med.

Na miešanie masky použite nekovovú nádobu aj lyžičku. Nechajte pôsobiť 10-15 minút. Môžete pociťovať jemné sťahovanie pleti. Ak vás však pleť nepríjemne štípe, či páli, masku okamžite zmyte.

Maska z bentonítového ílu a jablčného octu

Maska z bentonítového ílu a jablčného octu

Ak ste zaneprázdnená alebo sa vám nechce babrať s miešaním masky, veľmi dobrou sú už namiešané masky napríklad s čiernym uhlím alebo ílom.

6. krok - hydratačná maska

Príčinou rozšírených pórov môže byť dehydratácia, preto ak chceme malé póry, treba pleť hydratovať :) V tomto kroku môžte použiť svoju obľúbenú hydratačnú masku. Ja rada používam masku s kyselinou hyalurónovou, alebo tiež mix medu, jogurtu a aloe vera gélu - z každého 1 čajovú lyžičku. Takáto maska pleť hydratuje, osvieži a zmierni prípadné začervenanie.

7. krok- pleťová voda

Po všetkom čistení je načase pleť upokojiť – výborným osviežením je hamamelová voda, ktorá má chladivé a sťahujúce účinky. Na upokojenie pleti je tiež dobrá nechtíková či ružová voda.

8. krok – hydratácia

Po osviežení pleťovou vodou je potrebné dodať pleti hydratáciu. Aj mastná pleť potrebuje hydratáciu, nakoľko dehydratácia pleti spôsobuje rozšírenie pórov. Okrem pitia dostatočného množstva vody vám pomôže aj hydratačné sérum – ja preferujem sérum s kyselinou hyalurónovou. Môžete tiež použiť aloe vera gél.

9. krok - zvláčnenie pleti

Na uchovanie hydratovanej pleti je potrebná ochranná bariéra. Aj keď máte mastnú a problematickú pleť, olejov sa vôbec nemusíte obávať! Stačí si len vybrať z olejov vhodných pre váš typ pleti a nájsť si medzi nimi ten svoj :) Oleje vhodné pre mastnú a problematickú pleť sú napríklad: jojobový, kokosový, hroznový, či arganový – môžete ich kombinovať s éterickými olejmi, alebo kúpiť už predmiešané kombinácie :) Mne osobne sa najviac na moju pleť osvedčil jojobový s niekoľkými kvapkami šalvie a ylang ylangu.

Ak sa rozhodnete medzi kroky zahrnúť aj vytláčanie pórov, omotajte si okolo prstov hygienické vreckovky, či použitie vatové tyčinky. Určite si nevytláčajte zapálené vyrážky. Následne miesto vydezinfikujte. Ideálne je však vyčistiť póry bez násilia, napríklad pomocou peel-off masky, ktorá sa zlupuje z tváre.

Ak máte čas a chuť, môžete ku krokom pridať aj použitie ďalších masiek, či vašich obľúbených produktov. Toto hĺbkové čistenie sa dá samozrejme prispôsobiť aj ostatným typom pleti. Po vykonaní všetkých krokov bude vaša pleť trochu červená a prekrvená, preto toto čistenie nerobte tesne pred odchodom, či pred dôležitou udalosťou kde chcete vyzerať tip-top :)

Máte aj vy osvedčený postup pre čistenie mastnej a problematickej pleti? Ak áno, podeľte sa oň v komentároch.


Gabriela Dzurková Štofová
Gabriela Dzurková Štofová
Fanatička do prírodnej kozmetiky


Odporúčané produkty8