Bambucké maslo a zdravé vlasy plné života

Exotická Afrika ponúka mnoho prírodných zázrakov, ktoré sa dajú využiť v starostlivosti o telo. Bambucké maslo patrí k tým najobľúbenejším. Získava sa z plodov stromu, ktorý sa odborne nazýva Vitellaria paradoxa. Aj keď sa bambucké maslo využíva v Afrike najmä ako potrava a liečivo, po celom svete ho ľudia poznajú skôr pre jeho kozmetické účinky na pleť a vlasy.

Ako sa bambucké maslo získava?

Plody stromu sa zozbierajú a zbavia dužiny. Jadrá plodov sa následne nechajú vysušiť. Suché jadrá sa v ďalšom kroku zbavujú škrupiny, čo je dodnes na mnohých miestach Afriky považované za spoločenskú udalosť, pri ktorej sa stretáva mnoho žien. Olúpané jadrá treba rozdrviť a opražiť. Opražené jadrá sa ďalej rozdrvia na ešte jemnejšie kúsky. Do takto rozdrvených kúskov sa pomaly pridáva voda, ktorá sa dlhé hodiny varí. Bambucké maslo sa následne zo zmesi extrahuje tak, že sa stiahne z povrchu vody. V poslednom kroku sa žltkasté bambucké maslo nechá stuhnúť a následne sa z neho formujú guličky.

Zloženie bambuckého masla a jeho účinky

Nerafinované bambucké maslo Bambucké maslo je vo svojej podstate tuk. Obsahuje mastné kyseliny a mnoho minerálov, vitamínov a protizápalových látok. Maslo vlasy dokonalo hydratuje. Pomáha preto pri rozštiepených končekoch a lámavých vlasoch. Vyživuje i vlasy, ktoré sú poškodené chemickým farbením, nadmerným používaním fénov alebo vonkajším znečistením. Bambucké maslo dokáže vo vlasoch uzamknúť vlhkosť, takže bráni aj ich ďalšiemu vysúšaniu. Jeho protizápalové vlastnosti pomôžu pri mnohých ochoreniach pokožky hlavy. Rovnako sa dajú s pomocou bambuckého masla odstrániť aj lupiny. A ako urýchliť rast vlasov? Samozrejme pomôže bambucké maslo, ktoré podporuje prirodzený rast vlasov.

Bambucké maslo na každé vlasy

Veľkou výhodou bambuckého masla je fakt, že vďaka svojej nízkej mastnote sa dá použiť na vlasy suché, normálne, aj mastné. V prípade normálnych alebo mastných vlasov sa odporúča zmiešať bambucké maslo s menším množstvom olivového oleja.Takáto zmes sa nanesie na vlasy a ponechá sa na nich niekoľko hodín. Následne treba vlasy dobre zmyť šampónom. Ak sú vlasy príliš suché, treba do nich vmasírovať malé množstvo bambuckého masla po umytí, keď sú ešte vlhké. Vlasy sa potom prekryjú na niekoľko minút teplým uterákom a následne sa upravia do finálneho tvaru.

Skvelá zmes z bambuckého masla nielen na vlasy

Vo vodnom kúpeli pomaly roztopte v hrnci väčšie množstvo (väčší hrnček) bambuckého masla. Postupne pridajte približne polievkovú lyžicu panenského olivového oleja, vitamínu E,  tmavého ricínového oleja, tea tree oleja, jojobového oleja, mandľového oleja, olej z rastlinného glycerínu a kokosového oleja. Nakoniec nakvapkajte k zmesi pár kvapiek citrónovéhorozmarínového oleja. Nie je nevyhnutné mať všetky zložky z tejto zmesi, pokojne môžete vynechať niektorý olej. Olejovú zmes miešajte ešte asi dve minúty na sporáku. Následne si pripravte misu, ktorú naplňte ľadom. Na ľad položte druhú misu, do ktorej vylejte pripravenú zmes. Nechajte ju jemne vychladnúť a v priebehu ďalšieho chladnutia ju vymiešajte elektrickým šľahačom. Vychladená a vyšľahaná zmes je skutočne krémová a po nanesení na telo sa topí. Použiť ju môžete nielen na vlasy, ale aj na pokožku. Vyšľahanú zmes nemusíte celú použiť hneď, ale môžete ju odložiť v uzatvárateľnej nádobe a používať v malých množstvách mnoho ďalších dní.


Gabriela Dzurková Štofová
Gabriela Dzurková Štofová
Fanatička do prírodnej kozmetiky a majiteľka eshopu BIOnatural.


Odporúčané produkty4