Vyrobte si sami: prírodný dezodorant

Vyrobte si sami: prírodný dezodorant

Tradičné dezodoranty a antiperspiranty sú plné chemikálii a často aj tak nespĺňajú svoj účel, zbytočne dráždia pokožku a sú zdraviu škodlivé. V ponuke však nájdete už aj viacero druhov prírodných dezodorantov rôznych značiek. Ak sa vám však aj tak nechce študovať zloženie, vyrobte si dezodorant doma!

Potrebujete iba niekoľko surovín a so zložením môžete experimentovať. Taktiež je výber vône (esenciálnych olejov) čisto na vás, takže si môžete namiešať zmes, ktorá bude dokonale vyhovovať vášmu nosu :). Výroba domáceho dezodorantu navyše vôbec nie je časovo náročná, postup je veľmi jednoduchý. Budete potrebovať:

Kokosový olej 

1. Kokosový olej (1/2 PL) – má antioxidačné a antibakteriálne účinky, zabraňuje množeniu kvasiniek, či plesní, pomáha pri ekzémoch. Rýchlo sa vstrebáva, zanecháva pokožku jemnú a má samozrejme príjemnú vôňu :) Kokosový olej však môže spôsobiť, že dezodorant bude pri vyšších teplotách príliš mäknúť, preto ho napr. v lete skladujte pre istotu v chladničke. Vyberajte extra panenský kokosový olej.  

Bambucké maslo

2. Bambucké maslo (1/2 PL) – zjemňuje a vyživuje pokožku, vďaka nemu bude dezodorant tuhší. Taktiež pomáha pri stmavenej pokožky podpazušia.      

3. Sóda bikarbóna (1/2 PL) – absorbuje zápach, je teda účinný dezodorant

4. Arrowroot prášok (1/2 PL) - zoženiete v bio potravinách, absorbuje vlhkosť, zahusťuje

5. Esenciálne oleje – vhodný je napríklad tea tree olej, ktorý má antibakteriálne účinky, ale pokojne použite tie oleje, ktoré vám najviac voňajú. Dávajte si však pozor – niektoré esenciálne oleje môžu vo väčších množstvách dráždiť pokožku. Ja som si zvolila šalviový olej – ktorý reguluje potenie, ďalej som pridala bergamot, ktorý má antiseptické účinky a pomaranč, ktorý má osviežujúcu vôňu :) Ak vám akákoľvek vôňa vadí, esenciálne oleje môžete vynechať (čistý deodorant má jemne kokosovú vôňu).

6. Nádobka (*PL = polievková lyžica)

Postup: Vložte (teplovzdornú) misku s bambuckým maslom a kokosovým olejom do hrnca s vodou a pomaly zahrievajte, kým sa neroztopia.

Kokosový olej a bambucké maslo 

Nie je potrebné aby boli horúce, chceme ich len roztopiť. Primiešajte sódu bikarbónu a arrowroot prášok a miešajte, pokiaľ nie je zmes rozmiešaná do hladka. Pridajte esenciálne oleje podľa vlastného výberu.

Do roztopených olejov pridáme  sódu a arrowroot

Nalejte do nádoby a nechajte stuhnúť. Pre rýchlejšie stuhnutie vložte do chladničky. Stuhnutý dezodorant má krémovú konzistenciu, pri kontakte s pokožkou sa roztopí.

Konzistencia stuhnutého deodorantu 

Na jedno použitie stačí veľmi malé množstvo, nemusíte to s ním preháňať :) Možno bude chvíľu trvať, kým si vy (a vaše telo) zvyknete na používanie tohto dezodorantu. Myslím, však, že to za to stojí :) Tento dezodorant síce príliš nezabráni poteniu, avšak účinne vás ochráni pred nepríjemným zápachom :) Tak čo, vyskúšate?


Gabriela Dzurková Štofová
Gabriela Dzurková Štofová
Fanatička do prírodnej kozmetiky a majiteľka eshopu BIOnatural.

Odoberajte nové články zadarmo

vždy keď výjde nový článok, pošleme vám upozornenie do vašej emailovej schránky

Prihlásiť sa k odoberaniu nových článkov na email »

Odporúčané produkty4