Úderom Septembra je po lete. Vyťahujeme štýlové koženky. Sandále meníme za plnú obuv. Napadlo vás niekedy, že nielen "hardware" (obal tela), ale aj "software" (vnútro tela) potrebuje chrániť pre chladom? Doslova ohriať. Rady, tipy a triky ako na to sa dozviete nižšie!
Tak ako si žalúdok pýta v lete paradajky a v zime šošovicu, tak si náš „obal“ pýta v lete kokosový olej a v zime sezamový olej. Kokosový olej, ktorý pochádza z tropických oblastí má silné ochladzujúce účinky na telo. Sezamový olej naopak ohrieva.
V dôsledku rozmachu konzumu je aj v našich končinách možnosť stretnúť sa v zime so surovinami, ktoré sú vyslovene letného typu, a naopak. Pokiaľ máme vypnutú intuíciu, často na to doplatíme sezónnymi chorobami, prechladnutiami a bolesťami, ktoré zdanlivo nemajú vysvetlenie.
Príkladom je pojedanie surových paradajok, papriky a citrusových plodov v zime. Raz za čas je to ok. Dlhodobá konzumácia „studených“ potravín počas chladného obdobia však prinesie do tela nerovnováhu. Časté prechladnutia, bolesti krížov, hlavy, či krku. U žien je to bolestivá a nepravidelná menštruácia.
V zime je zima, tak si ju nedávkujme navyše do tela. V lete je teplo, tak sa neprehrievajme!
POZOR! Platí to aj v oblasti kozmetiky. Kvalitná prírodná, či organická kozmetika má na naše telo podobný tepelný vplyv. So zmenou ročného obdobia odporúčam meniť nielen jedálniček, ale aj „beauty sortiment“ v kúpeľni ;*)
Medzi ohrievajúce suroviny, ktoré sa bežne využívajú aj v kozmetickom priemysle patria:
Problematika termických vlastností potravín je ale omnoho širšia. Venuje sa jej Indická Ajurvéda, a tiež Čínska Medicína. Množstvo informácií s konkrétnymi príkladmi nájdeme aj samy na nete. Aj základné znalosti v tejto oblasti nám značne uľahčia a odbremenia život ;*)
Ak si predsa nemôžeme pomôcť a radi konzumujeme na tele i na tanieri „nevhodné“ suroviny, existujú procesy, ktorými teplo potravine dodáte, či neutralizujete chlad. Je to úplne jednoduché:
Vzhľadom na to, že som zimomravý typ, v stravovaní skôr uprednostňujem „ohrievanie“. Dokonca aj v lete si občas „prikúrim v žalúdku“ (šošovicovou polievkou, cesnakom, či čily papričkou), keďže skutočne veľmi môžem paradajky a iné ochladzujúce lahôdky z našej záhradky.
V oblasti kozmetiky som z tých neposlušných. Milujem totiž vôňu pomaranča ;*) Ako už vieme, so škoricou je to ok. Všeobecne si ale dávam pozor na chlad. Sledujem kozmetické zložky a/alebo moju rekciu tela, pleti, pokožky, vlasov na konkrétny výrobok.
Napr., Kozmetická rada Neem Sunita Passi (viac info v recenzii TU) má svoj základ v proteíne z nimby (neem). Keďže má silne ochladzujúce vlastnosti, odporúčam ju používať skôr v lete. Napriek tomu, ja som ju používala minulú zimu a opäť som sa k nej vrátila toto leto. Proste mi sadla ;*)
Aby som sa moc nepodchladila, kombinujem ju s ohrievajúcimi kozmetickými produktmi. Mám rada hlavne prírodné mydlá z ovčieho a kozieho mlieka so zázvorom, s makom (peeling), alebo bazalkou.
Ak chcete aj v zime používať prírodnú kozmetiku, ktorá primárne ochladzuje, bez ujmy:
Môj článok je len základný vhľad do problematiky tepla a zimy v surovinách/potravinách. Verím, že aj tieto informácie vám pomôžu pri výbere a kombinácii vhodnej kozmetiky na nadchádzajúce jesenné obdobie.
Ak vás článok zaujal, sledujte náš blog a najbližšie sa dozviete aj mená konkrétnych kozmetických značiek a produktov = „ohrievačov“! Článok nájdete TU.
Ak viete čosi viac k danej téme, napíšte svoje názory, rady a skúsenosti pod článok! Uvítam postrehy k aktuálnej téme ;*)
PEKNÉ DNI
Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť priateľom na sociálnych sieťach:
Keby všetko fungovalo tak ako tento obchod, mali by sme sa výborne.
Diskusia