Bio kokosový olej

Kokosový olej prirodzene neobsahuje cholesterol - je to rastlinný olej. Navyše vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou pomáha cholesterol v tele odbúravať. Príslušné hormóny konvertujú cholesterol na dôležitý sterol - progesteron. Ten spomaľuje prejavy starnutia.

Vďaka zloženiu z nasýtených mastných kyselín je kokosový olej veľmi odolný proti žltnutiu - oxidácii. Práve tá je veľkou slabinou rastlinných olejov. Práve zožltnuté oleje sa podieľajú na upchávaní tepien a spôsobujú koronárne ochorenia. Organizmus sa ich totiž len veľmi ťažko zbavuje. Usadeniny v tepnách sú tvorené asi zo 75% zožltnutými nenasýtenými rastlinnými tukmi, zvyšná časť je prevažne cholesterol živočíšnej stravy. Kokosový olej je na rozdiel od ostatných rastlinných olejov stabilný i pri vysokých teplotách (je to olej nasýtený). Je vhodný na vyprážanie a pečenie, preto s kokosovým olejom nie je problém pripraviť zdravé jedlá.

Napriek tomu, že je kokosový olej"nasýtený", od živočíšnych tukov sa veľmi odlišuje. Zatiaľ čo živočíšne tuky tvoria mastné kyseliny s dlhými reťazcami (LCFA - long chain fatty acid), kokosový olej sa skladá z kyselín so stredne dlhými reťazcami (MCFA - medium chain fatty acid). Pri metabolizme tukov má tento fakt veľký význam. MCFA sú telom spracovávané skôr ako sacharidy, ich trávenie začína už v ústach, nepotrebujú enzým lipázu z pankreatických štiav.

Sú taktiež oveľa ľahšie rozpustné v telesných kvapalinách. Ich kompletný rozklad prebehne v žalúdku. Kokosový olej je preto telom rýchlo spracovaný, poskytuje mu pohotovú energiu, ale má pritom menej kalórií než ostatné tuky. Jeho trávenie skrátka príliš nezaťažuje orgány. Jediný živočíšny zdroj MCFA je mlieko cicavcov - nápoj dokonale " navrhnutý" pre výživu mláďat. Frakcie kokosového oleja sú preto alternatívnym zdrojom pre výživu kojencov.

MCFA majú schopnosť stimulovať metabolizmus, podporujú vstrebávanie ďalších látok, napríklad esenciálnych mastných kyselín (EMK). Zdravý organizmus si potom vystačí s ich menším množstvom, čo môže byť pri dnešnom nedostatku EMK v strave veľkým prínosom. Proti baktériám a parazitom Kokosový olej je zložený z nasledujúcich mastných kyselín:

  • kyselina laurová
  • kysselina kaprinová
  • kyselina kaprylová
  • kyselina myristová

Všetky tieto kyseliny pôsobia proti vírusom, mikróbom, hubám a kvasinkám. Kyselina laurová má najsilnejší anti-virálny efekt, kyselina kaprylová je naopak vysoko účinná proti kvasinkám. MCFA majú špecifickú schopnosť narušiť membrány vírusov, baktérii, kvasiniek a plesní. Tie sú potom ľahko zneškodnené bielymi krvinkami. V mnohých prípadoch je účinná vonkajšia aplikácia oleja na postihnuté miesta.

Kokosový olej a nadváha

Jednou z vecí, ktoré si pri používaní kokosového oleja všimnete je, že potom vydržíte dlhšiu dobu bez pocitu hladu. Metabolizmus oleja prebieha obdobne ako u sacharidov, ale štiepenie na glukózu je pozvoľnejšie. Nenastáva náhle vyplavenie cukru do krvi a jeho následný rýchly pokles ako v prípade konzumácie škrobov, cukrov a väčšieho množstva ovocia. Táto kolísavosť preťažuje žľazy nadobličiek (pri poklese cukru v krvi vyplavujú hormóny, čím dávajú signál, že telo potrebuje ďalší prísun jedla). Konzumácia kokosového oleja preto stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž obličiek. (Znakom preťažených obličiek sú tmavé kruhy okolo očí).

Panenský kokosový olej (ďalej len PKO) nami ponúkanej zn. Saloos je hojne používaný ako doplnok stravy pri redukcii telesnej váhy. Jedným z veľkých problémov pri chudnutí je JO-JO efekt. Štatistiky sú neúprosné, väčšina tých, ktorým sa podarí schudnúť svoju váhu opäť naberú, a k tomu ešte niečo navyše. Veľa ľudí je schopných držať nejakú dobu diétu, ale po čase stratia výdrž. Ich telo si ale medzitým zvyklo s obmedzeným prísunom jedla "šetrnejšie hospodáriť", a potom je schopné z rovnakého prísunu potravy ukladať ešte viac tuku do zásoby. Navyše jednou z tendencií pri diéte je obmedziť konzumáciu tuku na minimum. Ale to je ďalší vratký bod diéty. Tuk má vo výžive významnú úlohu., telo ho pre svoju činnosť potrebuje a dobre to vie.

Kokosový olej môže mať veľký úžitok pokiaľ ním nahradíme časť tukov v jedálnom lístku. Poskytuje dlhodobejší pocit nasýtenia (pár lyžičkami oleja môžeme potlačiť hlad na niekoľko hodín). PKO stimuluje telesný metabolizmus k "vyšším obrátkam" a tak pomáha spaľovať oveľa viac energie. V neposlednom rade navyše obnovuje správnu funkciu štítnej žľazy, ktorej hormóny sú pre vyvážený metabolizmus zásadné.

Starostlivosť o pokožku

Čistý bio kokosový olej zn. Saloos je veľmi ľahké obľúbiť si ako telové mlieko, alebo pleťový olej. Dobre sa roztiera aj vstrebáva, veľmi príjemne vonia a má na pokožku blahodárny vplyv. Je obzvlášť vhodný pre suchú a poškodenú pokožku. Jeho zloženie je blízke tukom v našej pokožke a preto je ľahko vstrebávaný a prijímaný telom. Kozmetické firmy veľmi často používajú bio kokosový olej či jeho frakcie do svojich výrobkov.


Gabriela Dzurková Štofová
Gabriela Dzurková Štofová
Fanatička do prírodnej kozmetiky a majiteľka eshopu BIOnatural.

Odoberajte nové články zadarmo

vždy keď výjde nový článok, pošleme vám upozornenie do vašej emailovej schránky

Prihlásiť sa k odoberaniu nových článkov na email »