Je tu čas šípok – urobte si pleťový olej alebo tinktúru

Je tu čas šípok – urobte si pleťový olej alebo tinktúru

Na jeseň sa mnohí z nás vyberajú na zber šípok. Sú ideálne na zdravý čaj aj lahodný džem. Sú veľmi zdravé, tak prečo si z nich doma nepripraviť aj iných skvelých pomocníkov?

Zdravé a chutné – prečo si niečo pripraviť zo šípok

Ešte predtým, ako si pripravíme zo šípok olej, pozrime sa na to, prečo sú také obľúbené a mali by ste si ich nazbierať aj vy. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, preto pitie šípkového čaju posilňuje imunitu. V chladnom počasí je to nielen chutný, ale aj veľmi zdravý nápoj. Okrem toho detoxikujú, znižujú cholesterol, pomáhajú pri chudokrvnosti a problémoch s ďasnami.

DYI šípkový olej

Prečo svojej pleti dopriať šípkový olej? Dalo by sa o ňom povedať, že je malý poklad pre starnúcu pokožku, ktorú omladzuje. Je takým elixírom mladosti, ktorý ale účinkuje aj na drobné jazvičky alebo fliačiky.

Pomáha aj s problémami s akné. Jeho výroba vôbec nie je zložitá a nepotrebujete mať doma žiadnu špeciálnu výbavu. Sušené šípky rozdrvte a zmiešajte napríklad s jojobovým olejom v pomere 1:1. Túto zmes nechajte odpočívať v sklenej nádobe zhruba 6 týždňov.

Keď sa olej sfarbí do zlatožlta, preceďte ho a prelejte do tmavej sklenej fľaštičky. Dajú sa kúpiť aj samostatne, ale ja si napríklad odkladám sklené fľaštičky z inej kozmetiky a potom ju používam pri výrobe vlastnej.

Prečo si určite vybrať práve tmavé sklo?

Oleje je najlepšie kupovať aj skladovať v tmavých obaloch, pretože neprepúšťajú žiadne svetlo a chránia olej pred oxidáciou. Takto vydrží olej dlhé mesiace a môžete ho zaradiť do svojich kozmetických rituálov. Poslúži ako náhrada pleťového krému a lokálna starostlivosť na jazvičky a fliačiky.

Šípky v zime

Šípková tinktúra

Tinktúry slávia svoj návrat a nájdete ich v ponuke viacerých značiek. Sú obľúbené na vnútorné použitie, pretože dokážu telo ochrániť pred rôznymi ochoreniami a pomôcť aj pri existujúcich chorobách. Prečo si teda nejakú nevyrobiť doma?

Na šípkovú tinktúru si pripravte:

  • 200 g šípok
  • 300 ml číreho vysoko percentného alkoholu
  • 5 lyžíc cukru
  • 5 lyžíc vody

Šípky je potrebné umyť a vydlabať z ich semienka alebo rozmixovať v mixéri. Je to trochu náročnejšie, ale výsledok za to stojí.

Keď sú šípky pripravené, v nejakej uzavierateľnej nádobe ich zalejeme alkoholom a necháme macerovať tak 2 týždne, pričom obsah v nádobe každý deň pretrepeme. Po dvoch týždňoch precedíme tinktúru cez gázu alebo čistú utierku tak, aby sa do tekutiny nedostali žiadne časti šípok.

V hrnci si pripravíme roztok z cukru a vody, po rozpustení cukru pridáme šípkový macerát. Premiešame a nalejeme do sklenej fľaštičky.

Tinktúru je dobré užívať po lyžiciach, keď sa trochu uleží. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomôže posilniť imunitu a zmierniť dôsledky nachladnutia.

Čo si doma zvyknete pripravovať zo šípok? Varíte džemík alebo si urobíte lahodné vínko? Podeľte sa s nami o svoje tipy a recepty v komentároch :)

foto: pexels.com, pixnio.com


Lucia Orviská
Lucia Orviská
Som milovníčka prírody, mačiek, kníh a kozmetiky. Neustále sa učím o bylinkách a prírodnej kozmetike, aby som vedela využiť silu prírodu. Zbožňujem prechádzky pod holým nebom, šum vetra, ticho hôr i žblnkanie mora. Nikdy neobsedím a stále musím niečo robiť, najradšej píšem. Občas viac ako rozprávam. https://bytzenoujeuzasne.blogspot.com/.