Viete, ktoré ovocie, pestované aj v našich končinách, má výnimočnú arómu? Je to dula. Toto ovocie je pomerne málo známe a zo záhrad sa vytráca. Azda preto, že surová dula nechutí práve najlepšie. Je to škoda, pretože dula sa dá využiť rôznymi inými spôsobmi. A je aj veľmi zdravá. Aké sú účinky duly na ľudský organizmus a ako sa dá použiť?
Možno dokonca ani netušíte, ako dula vlastne vyzerá a čo je to za ovocie. Vyskytuje sa predovšetkým na juhu Európy. No dopestovať sa dá aj u nás.
Je to strom s plodmi podobnými jablkám alebo hruškám. Duly sú však omnoho tvrdšie, ich tvar je nepravidelný a povrch akoby pokrytý šedým povlakom. Po dozretí dula zožltne a jej povrch je hladký. No napriek tomu má veľmi tvrdú dužinu a surová sa nedá jesť.
Čo vás však po odtrhnutí duly určite prekvapí, je jej krásna charakteristická aróma. Tá pripomína kombináciu citrusov, jabĺk a vanilky. Plody sa zbierajú neskoro na jeseň, približne koncom októbra.
Už teda viete, že na surovej dule si nepochutnáte. Prečo sa teda oplatí duly zbierať a používať ich? Majú totiž úžasné zloženie.
Z vitamínov sú to najmä vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E a K. Okrem toho obsahuje aj minerály ako draslík, fosfor, horčík, selén, meď, vápnik, zinok a železo. Navyše je plná prospešných fenolov, antioxidantov a vlákniny.
Pozitívne účinky duly na človeka sú naozaj rozsiahle. Ako ju však používať, keďže sa nedá konzumovať surová?
Aj keď sa surová nedá jesť, predsa ju dokážete v tomto stave využiť. Surovú dulu jednoducho vložte do skrine, medzi oblečenie. Odplaší mole a šatstvo bude nádherne voňať. Robili tak už naše staré mamy!
Chcete dulu užívať vnútorne? Musíte ju uvariť. Ako na to? Ošúpanú a jadra zbavenú dulu nakrájajte na malé kocky. Varte v hrnci s cukrom a medom, kým sa cukor nerozpustí. Pridať môžete napríklad aj vanilku a škoricu. Potom duste cca 45 minút. Na približne tri kusy ovocia pridajte pol šálky cukru (môže byť aj trstinový) a štvrť šálky medu. Po vychladnutí môžete duly ihneď konzumovať. Použiť sa dá aj voda, v ktorej ste ich varili. Je výbornou prísadou do zmrzliny alebo šampanského.
Okrem toho sa z duly pripravuje napríklad lahodný kompót, džem, želé, sirup alebo víno. Pozor! Semienka z duly obsahujú látku amygdalín, ktorá je toxická. Preto tieto semienka nekonzumujte, ani nepite odvar z nich.
Vďaka svojim účinkom je dula obľúbenou prísadou kozmetických produktov. Nájdete ju napríklad v produktoch prírodnej kozmetiky značky Officina Naturae.
Keďže má dula antialergické účinky, vhodná je aj pre pokožku tých najmenších. Preto je výťažok z bio talianskej duly súčasťou radu kozmetiky pre deti značky Officina Naturae. Nájdete tu napríklad detské mydlo, sprchový gél, telový krém, upokojujúci krém, krém na opaľovanie pre deti, či zásyp na zadoček.
Dula sa však používa aj v kozmetike pre dospelých. A to nielen kvôli jej príjemnej vôni, ale hlavne kvôli protizápalovým a antioxidačným účinkom. Ak chcete vyskúšať dulu v kozmetických produktoch, kozmetika Officina Naturae s výťažkom z bio duly je ten správny výber.
foto: pikist.com, pixnio.com, flickr.com
Páčil sa vám článok? Dajte o ňom vedieť priateľom na sociálnych sieťach:
Keby všetko fungovalo tak ako tento obchod, mali by sme sa výborne.
Diskusia