Olej lisovaný za studena, panenský a bio olej... Poznáte rozdiel?

Olej lisovaný za studena, panenský a bio olej... Poznáte rozdiel?

Je skvelé, že na trhu už máme naozaj bohaté množstvo rôznych typov produktov. No občas je ťažké sa v tomto množstve rôznych pomenovaní a typov zorientovať! Stáva sa to aj Vám? Chcete si čosi kúpiť, no neviete, čo vlastne prívlastok v názve tovaru znamená. Ak máte podobný problém s rastlinnými olejmi, čítajte ďalej. Predstavíme si rôzne typy olejov.

Panenský a extra panenský olej

Aby mohol olej dostať prívlastok panenský, musí ísť o olej naozaj vysokej kvality. V prvom rade je lisovaný za studena a teplota pri lisovaní sa pohybuje od 35 do max. 50 stupňov Celzia. Taktiež takýto olej v žiadnom prípade nesmie byť chemicky upravovaný. To znamená, že je spracúvaný len mechanicky a nie je ani rafinovaný. V procese rafinácie sa nedostatky oleja odstraňujú chemickou cestou. No panenský olej je nerafinovaný. Je to teda ten najkvalitnejší a najčistejší olej. Vysoké nároky sú kladené nielen na kvalitu zloženia, ale aj na jeho vzhľad, vôňu a chuť. A čo extra panenský olej? Mal by byť ešte o čosi kvalitnejší, ako panenský olej. Extra panenský olej totiž pochádza z prvého lisovania plodín. Keďže sú tieto oleje naozaj chutné a kvalitné, sú vhodné napríklad aj na konzumáciu v studenej kuchyni.

Prečítajte si: 10 dôvodov, prečo používať rastlinné oleje. Čítať »

Olej lisovaný za studena

Dalo by sa povedať, že panenský olej a za studena lisovaný olej je vlastne to isté. Tieto typy rastlinných olejov sú šetrne lisované a zachovávajú si tak všetky dôležité vitamíny, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pozor! Tieto oleje by sa nemali používať pri vysokých teplotách. Všetky výživné látky by sa mohli zničiť.

Rastlinné oleje

Bio olej

Aj pre bio rastlinné oleje platí, že by mali byť lisované za studena a nerafinované. Bio oleje však majú ešte ďalšiu dôležitú charakteristiku. Sú vyrábané výhradne z certifikovaných organických zložiek, produkovaných v ekologickom hospodárstve. To znamená, že plodiny, z ktorých je bio olej vyrobený, neobsahujú absolútne žiadnu chémiu. To, že je olej v bio kvalite, by ste sa mali dozvedieť na jeho obale. Takéto oleje sú totiž označené príslušnými certifikátmi.

Rafinovaný olej

Ak Vám na kvalite nezáleží a uprednostňujete nízku cenu, môžete zvoliť rafinované oleje. Tie sú však získavané extrakciou pri vysokých teplotách a tak si výživné látky nezachovávajú. Naopak, oleje sa pri vysokých teplotách znehodnotia a stratia všetky cenné látky.

Aký je teda záver? Ak túžite po rastlinných olejoch prvotriednej kvality, Vašou voľbou by mali byť bio oleje lisované za studena.


Gabriela Dzurková Štofová
Gabriela Dzurková Štofová
Fanatička do prírodnej kozmetiky a majiteľka eshopu BIOnatural.