Bylinkové recepty na mesiac december
Rok 2021 sa pomaly, ale isto chýli ku koncu a neprestávam si klásť otázku, kedy tak rýchlo ubehol. Kam sa stratil? Svet okolo nás je stále hore nohami, nemal byť lepší? Nuž, neostáva nám iné ako veriť, že rok 2022 prinesie trochu viac svetla a radosti do bežných dní. Posledný diel nášho seriálu bylinkové recepty na mesiac december pojmem trochu inak.
Bylinkové recepty na mesiac december
V decembri je naša príroda nepochybne krásna, ale byliniek, ktoré môžeme využiť, je teraz celkom málo. Recepty z imela bieleho či nádchovníka ste si mohli prečítať minulý mesiac a tak som si povedala, že posledný článok tohto seriálu venujem mojim najobľúbenejším receptom. Na niektoré z nich vám postačia bylinky, ktoré sme si mohli nazbierať počas iných mesiacov, na niektoré bylinkové recepty si ešte trochu počkáme.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
Tento recept patrí k tým, ktoré mám asi najradšej. Tinktúru z medvedieho cesnaku považujem za zázrak na imunitný systém a srdiečko. Pri jej príprave nič nevážim, nič nemeriam, idem od oka.
Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku natrhajte (môžete aj krájať, ja radšej krájam) a naložte ich do skleneného pohára alebo fľaše (ja nakladám 5-litrový pohár a potom tinktúru zlejem do tmavej fľaše). Čím viac cesnaku použijete, tým bude silnejšia, ale podstatné je, aby bo celý ponorený v alkohole. Používam vodku, prípadne kvalitný domáci alkohol, no najlepšie je, aby bol bez výraznejšej chuti.
Nádobu dobre uzavrite a postavte na okno a nechajte aspoň dva týždne macerovať. Alkohol stmavne a získa charakteristickú chuť medvedieho cesnaku. Potom to celé scedím do tmavých fliaš nechám v komore.
Tinktúra z medvedieho cesnaku podporuje imunitný systém, má antibakteriálne a antivírusové účinky, ochraňuje srdcovo-cievny systém a znižuje tlak, pôsobí proti parazitom alebo prispieva k prečisteniu krvi.
Domáca nechtíková masť
Nechtíková masť je ďalší prírodný zázrak, ktorý ma už niekoľkokrát zachránil. Môžete si ju kúpiť, ale domáca je predsa len domáca a presne viete, aké ingrediencie ste použili.
Nechtík je možné využiť čerstvý aj sušený, takže si ju viete pripraviť kedykoľvek počas roka. Potrebujete 4-5 hrstí nadrobno nakrájaného nechtíka (môžete použiť všetko, časti kvetov, listov aj stonky), 500 g kvalitnej bravčovej masti alebo vazelíny.
Masť nechajte v hrnci roztopiť a pridajte nakrájaný nechtík. Zmes priveďte do varu a odstavte ju. Takto ju nechajte cez noc, pokojne aj celých 24 hodín. Následne masť opäť trochu zohrejte, rozpustite a sceďte cez plátno. Hotovú masť nechávam v tmavých nádobkách v komore. Na kožné problémy je vynikajúca.
Levanduľová tinktúra
Minulý i predminulý rok sa nám urodilo toľko levandule, že sme nevedeli, čo s ňou. Nakoniec sme skúsili sirup, olej aj tinktúru a zamilovala som si ich. Tinktúra je ideálna na vonkajšie použitie, lebo si poradí pri hojení rán a odrenín, na dezinfekciu, hodí sa na štípance, opary, vyrážky i na masáž boľavých svalov.
Postup je tiež veľmi jednoduchý, potrebujete iba 30 g sušených kvetov levandule (v lete siahnite aj po čerstvej) a kvalitný (tak 50%-tný alkohol). Kvety zalejte alkoholom a v uzavretej nádobe nechajte dva až štyri týždne. Potom tinktúru sceďte a prelejte do tmavej sklenej nádoby. Ja ju skladujem v špajzi, moja svokra v chladničke.
Mäta pieporná
Mäta patrí k letu a pripravíte si z nej lahodnú limonádu alebo čaj, ktorý blahodarne účinkuje na naše trávenie. O mätovom octe ste však počuli? Ja som ho objavila tento rok, opäť vďaka obrovskej úrode mäty.
Potrebujete naň pol litra jablčného octu a za veľkú hrsť mäty a medovky. Bylinky vložte do nádoby a zalejte octom. Na chladnom a tmavom mieste by sa zmes mala v uzavretej nádobe lúhovať tak jeden až dva týždne. Ocot potom sceďte a je vhodný na preplachovanie vlasov po umytí.
Nikdy ho však nepoužívajte neriedený! Približne 50 ml octu zrieďte litrom vody a používajte ho na opláchnutie vlasov po ich umytí šampónom. Potom ich už len zľahka osušte, po octe určite voňať nebudú. Mätový ocot môžete používať jede-dva razy týždenne a vlasy ostanú lesklé, silné a bez lupín.
Rakytník
Rakytník zažíva veľký boom, odporúča sa na podporu imunity a tiež pekne vyzerá v záhrade. Na záver som si nechala mimoriadne jednoduchý a chutný recept.
Rakytník v mede je bohatý na vitamíny antioxidanty. Sklenený pohár naplňte umytými bobuľami rakytníka a zalejte ich kvalitným medom od včelára (nie taký ten lacný kvetový zo supermarketu, ten okolo medu veľmi nešiel). Takýto poklad skladujte v chladničke ich užívajte po lyžiciach každý deň. Ja si ho takto pridávam aj do čaju (len nie do horúceho).
Verím, že sa mi podarilo inšpirovať vás a počas roka ste sa vybrali do lesa alebo niekam k vode, aby ste nazbierali bylinky a pripravili si bylinkové recepty. Verím, že aj budúci rok prinesiem zaujímavé témy, ktoré si budete s radosťou čítať.
Skúsite niektorý z mojich obľúbených receptov?
Som milovníčka prírody, mačiek, kníh a kozmetiky. Neustále sa učím o bylinkách a prírodnej kozmetike, aby som vedela využiť silu prírodu. Zbožňujem prechádzky pod holým nebom, šum vetra, ticho hôr i žblnkanie mora. Nikdy neobsedím a stále musím niečo robiť, najradšej píšem. Občas viac ako rozprávam. https://bytzenoujeuzasne.blogspot.com/.
Diskusia