Ktoré potraviny obsahujú najviac vitamínu C?

Ktoré potraviny obsahujú najviac vitamínu C?

Obdobie prechladnutia a chrípok udiera v plnej sile a okolo nás sa to len tak hemží chorými ľuďmi. Posilnenie imunity je tak na mieste a dnes si môžete prečítať o tom, ktoré potraviny majú najviac vitamínu C.

Dajte si každý deň ovocie

Od jesene si môžete v lekárni všimnúť, že sa viac nakupujú rôzne vitamíny a doplnky výživy. Pritom niekedy stačí celkom málo – dať si viac ovocia za deň. Niekto ho má rád na desiatu, niekto na olovrant, iní si ho dajú hocikedy počas dňa.

Čierne ríbezle sú síce letné ovocie, ale môžete si ich aj mraziť. Obsahujú viac vitamínu C ako citrusy a môžu sa z nich robiť skvelé koláče, nápoje i džemy. Skúsili ste ich do raňajkovej kaše?

Čierne ríbezle

Možno aj vám vaša mamička opakovala, aby ste si dali pomaranč alebo mandarínku, lebo obsahujú vitamíny. Citrusové ovocie ich rozhodne obsahuje, takže s chuťou do toho. Nezabudnite ani na citrón v čaji alebo čerstvú grapefruitovú šťavu.

Pri exotickom ovocí ešte ostaneme, lebo ďalším na našom zozname je kivi. Malé chlpaté klbko s lahodnou zelenou dužinou si tak môžete dopriať v chrípkovom období pokojne aj každý deň.

Šípky síce ovocie ako také nie sú, ale obsahujú najviac vitamínu C. Môžeme ich označiť aj za superpotravinu, ktorú nájdete na jeseň po celom Slovensku. Pripravuje sa z nej čaj, víno, olej ale aj tinktúra a počas celej zimy pomôže prekonať chrípkové obdobie bez problémov.

Podobne ako šípky by ste mohli spomenúť aj rakytník. V našich končinách je čoraz známejší a nájdete ho v mnohých obchodíkoch so zdravou výživou.

Lahodná zelenina

Nielen ovocie je veľmi bohaté na vitamín C. Aj zelenina, ktorú si dáte na raňajky alebo na večeru ho môže obsahovať viac ako dosť. Celozrnný chlebík, maslo z našich fariem a zelenina sú ta skvelé jedlo.

Paprika obsahuje trikrát viac vitamínu, ako rovnaké množstvo pomarančov. Najlepšie je vyberať si červenú, ale poslúži nám každá. Hodí sa aj do šalátov a pripomenie nám desiaty v škole.

Brokolica tiež poteší tých, ktorí chcú zvýšiť prísun vitamínu C. Môžete si z nej urobiť krémovú polievku, zapiecť ju, urobiť z nej placky alebo vyskúšať smoothie. Ak doma jedákov brokolice nemáte, skúste to práve s plackami. Sú dokonalé.

Brokolica

Kapusta je ďalšia typická slovenská zelenina. Pestovali ju aj naše babičky a na jeseň sa pripravovala kyslá. Táto vitamínová bomba sa považuje za neskutočne zdravú a ešte je z nej aj skvelý segedínsky guláš.

foto: pixabay.com, pixabay.com, pixnio.com


Gabriela Dzurková Štofová
Gabriela Dzurková Štofová
Fanatička do prírodnej kozmetiky a majiteľka eshopu BIOnatural.